Coś dla ducha...
Przed kolędą
[…]
Ale zanim siano spod obrusa
szepnie wróżbę, zanim szkła oddźwiękną –
znajdźmy w sercach, obudźmy na ustach
to, co trwa i co ginie tak prędko.
Zanim gwiazdy nad gwałtowną ziemią
po zmarzniętych gościńcach wzejdą,
ze wszystkim i ze wszystkimi
podzielmy się kolędą.
W powietrzu wszystko pachnie, ale jakże pachnie!
Jako w przeddzień świat ważnych myśl pachnie śpiewacka.
Pachnie ciszą i szczęściem, i jeszcze tak pachnie
Jako w sklepach dzieciom zabawki i cacka.
Niby dwa trójkąciki na poprzek związane
I leć poczyna się gwiazda w chmur śnieżnych wąwozie:
Pierwsze światło wieczorne i oczekiwane
Na świątecznym zielono wyjaśnia się mrozie.
W. Rolicz-Lieder
[…]
Ale zanim siano spod obrusa
szepnie wróżbę, zanim szkła oddźwiękną –
znajdźmy w sercach, obudźmy na ustach
to, co trwa i co ginie tak prędko.
Zanim gwiazdy nad gwałtowną ziemią
po zmarzniętych gościńcach wzejdą,
ze wszystkim i ze wszystkimi
podzielmy się kolędą.
W powietrzu wszystko pachnie, ale jakże pachnie!
Jako w przeddzień świat ważnych myśl pachnie śpiewacka.
Pachnie ciszą i szczęściem, i jeszcze tak pachnie
Jako w sklepach dzieciom zabawki i cacka.
Niby dwa trójkąciki na poprzek związane
I leć poczyna się gwiazda w chmur śnieżnych wąwozie:
Pierwsze światło wieczorne i oczekiwane
Na świątecznym zielono wyjaśnia się mrozie.
W. Rolicz-Lieder
Coś dla ciała...
Piernik
W święta lubimy słodkości oto jeden z nich
Przekładany piernik.
Składniki:
- 80 dag maki krupczatki
- 50 dag miodu
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- po łyżce proszku do pieczenia i przyprawy korzennej
- orzechy włoskie
- migdały
- smażona skórka pomarańczowa
- gotowa polewa czekoladowa
- 30 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- kilka kropli octu
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodają po jednym żółtku. Ucierając, dodawać stopniowo miód, przyprawę korzenną, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszać z ubitymi na sztywno białkami i posiekanymi bakaliami. Formę wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. Piec ok.60 minut w temp.180 stopni. Zagotować cukier, wodę i ocet. Potem trochę schłodzić i ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie biała. Przekroić upieczony piernik i przełożyć masą, na koniec polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz