16 Grudzień



Wanda Chotomska
To już pora na wigilię
To już pora na wigilię, to już czas, 
A tu jeszcze kogoś nie ma pośród nas, 
A tu jeszcze, a tu jeszcze ktoś ma przyjść, 
Bo przy stole wolne miejsce czeka dziś. 
       Gwiazdo betlejemska, prowadź go przez świat, 
        Żeby razem z nami przy tym stole siadł. 
        Prowadź go tu do nas z tych dalekich dróg, 
        Żeby razem z nami kolędować mógł. 
Daj mu światło, bo tak łatwo zmylić ślad, 
Daj nadzieję, kiedy w oczy wieje wiatr, 
Strudzonemu, zmęczonemu pomóż iść, 
Bo samotny nikt nie może zostać dziś...
Wigilia

Wigilia Świąt
wieczór magiczny
najbliżsi siedli wokół stołu
nastrój podniosły i liryczny
zapach choinki w całym domu
na stole obrus śnieżnobiały
a pod obrusem świeże siano
i wolne miejsce jest dla gości
tych których w myślach przywołano
wszyscy czekają pierwszej gwiazdy
tej symbolicznej
betlejemskiej
lecz kiedy chmury ja zasłonią
wystarczy blask latarni miejskiej
to znak
że wieczór się zaczyna
i czas rozświetlić noc choinką
by znaleźć drogę do Betlejem
gdzie się od nowa rodzi przyszłość
bo ta nadzieja jest odwieczna
że się na nowo znów narodzisz
jak tylko zechcesz się odmienić
i wytrwasz w drodze
którą chodzisz

Wojciech C. Borkowski

Kolacja wigilijna

Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”.
 Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie.
 Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii Mateusza lub Ewangelii Łukasza w części dotyczącej narodzin Jezusa.
 Potem uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia.
 Na stole przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod spodem ustawia się o jedno nakrycie więcej, niż wynosi liczba zgromadzonych osób.
 Dodatkowe miejsce przy stole wigilijnym przeznaczone jest dla niezapowiedzianego gościa, a zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku. Ważnym zwyczajem towarzyszącym wigilii Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd.
 Często też pod choinką umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma gwiazdor, św. Mikołaj, dzieciątko lub gwiazdka.

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw  jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście.

Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Do najbardziej typowych należą:


1. barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żuremzupą grzybowązupą owocową lub zupą rybną),
 2.ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie,
3.kapusta z grochem,
4.kapusta z grzybami,
5.pierogi z kapustą,
6.kasza z suszonymi grzybami,
7. fasola z suszonymi śliwami,
8.paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym,
9. kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki,
10.chałka z kompotem z suszonych owoców,
11.zupa migdałowa
12.tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. 


Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.

 Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych.

 Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach chrześcijańskich nie jest nakazany.
 Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju "ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce".

Zadbajmy o to aby nasz stół był piękny !

Komentarze